Bolye Ferenc beszámolója

Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége

Tisztelt Elnökség!

Bolye Ferenc vagyok a Magyar Díszposta Fajtaklub elnöke. Szeretném ha az újságunkban megjelenne ez az írás. Miért gondoltam arra, hogy tollat ragadok? Az élményeimről, majd később a szakmaiságról szeretnék írni. Arról, hogy a fajtát a Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Szövetsége 23/2005 sz. elnökségi határozatával fogadta el új magyar kitenyésztésű fajtaként. Én csak 2009-ben találkoztam e galamb fajtával, szerelem volt első látásra. A Magyar Díszposta Fajtaklub 2010-ben a monori vásárcsarnokban alakult meg, amelynek alapító tagja vagyok. Azóta ahol csak tudunk a kiállításokon megjelenünk. Hazai és külföldi kiállításokon egyaránt. Fiatal galambjainkkal minden évben mi is bemutatkozunk a törökszentmiklósi rendezvényen. Ennek azért örülök, mert országos klubról van szó, így találkozom a tagtársakkal. Fontos, hogy átbeszéljük hogyan tovább és gondolatainkat megosszuk egymással egy jó babgulyás mellett. Jártunk Dabason, Törökszentmiklóson, Székesfehérváron, Pécsen, Cegléden. Külföldön Nyitrán és Lipcsében Európa kiállításon. Lipcsében Európa mester címet értem el, Kelemen István tagtársam egy galambjával Európa champion díjas lett, Jaksa János két db díszpostával pénzdíjat kapott, és Kővágó László is kiemelkedő díjban részesült. 2015. január 10-11-ére meghívást kaptunk a kondorosi V-151 Galamb- és Kisállattenyésztők 50 éves jubileumi kiállítására, mely a városi sportcsarnokban kerül megrendezésre, amit természetesen elfogadtunk, de nem is tehettünk volna mást, mivel a meghívás így szólt: „Szeretnénk, ha az Önök fajtaklub kollekciója növelné jubileumi rendezvényünk színvonalát, és annak méltó szakmai hátteret adna.” Ilyen szép felkérésre nem lehet nemet mondani! Mi is ott tartjuk meg fajtakiállításunkat.

Kicsit messzebb menve széles e hazában és kicsit vissza a múltba. 2014. január 10-12. között Kézdivásárhelyen jártunk több magyar klubtárssal, baráttal, magyar bírálókkal a Székelyföldi Galamb-, Szárnyas- és Kisállattenyésztők Kiállításán. Mindig is szerettem volna eljutni Erdélybe, ami most valóra vált. Ennyi szeretetre méltó embert megismerni, barátokká fogadni, és ebben a magyar delegációban részt venni felemelő élmény volt. Már ott tartózkodásomkor eldöntöttem, hogy erről szeretnék beszámolni, ami egyesek számára kirándulás, többek számára munka és kirándulás volt. Minden tiszteletem annak a magyar bírálócsoportnak akik ezt a hosszú távot kisbusszal tették meg. Nem azért mintha a mi számunkra a nagy buszon jobb lett volna a helyzet a nagy köd miatt. Most értettem meg igazán, mi az az élmény, szeretet amit Bárány Istvánnak köszönhetek, hogy meghívott egy olyan rendezvényre, amit ő már hosszú évtizede ápol. A fáradtságos utazás másnapján megkezdődött a munka azok számára akik bírálni is jöttek. Borbola László vezető bíráló Békéscsabáról, Boós István Szigetvárról, Eperjessy István szintén Békéscsabáról, Fackelmann János Szegedről, Horváth Csaba Nagyatádról, Kalenics János Mohácsról, Novák Sándor Belegről, Szűcs Imre Szegedről, és nem utolsó sorban Cserna János Pilisről. Hosszú fáradalmas munka volt, több mint 700 galambot elbírálni. Nagyon tetszett számomra, hogy a bírálók a legjobbat nyújtották és kétes esetekben kikérték egymás véleményét.

Jómagam 12 db magyar díszpostát ajándékoztam a kézdivásárhelyi Columba Egyesület részére. Továbbra is szeretném támogatni a magyar díszposta elterjedésével erdélyi barátainkat. Üres kézzel a bírálók sem érkeztek, számos serleget és galambot ajándékoztak barátaiknak. Szeretnék 2015-ben is eljutni a valószínűleg Csíkszeredán megtartandó kiállításra.

Szeretnék köszönetet mondani Bokor Tibor polgármester úrnak, Nagy Istvánnak a Columba Egyesület elnökének, Várda Zoltán alelnöknek, Dr. Constantinescu Herman titkárnak a nagyszerű elhelyezésért, vendéglátásért. Köszönöm Tankó Lajosnak,  Babos Andrásnak, Orbán Gábornak az őszinte barátságot.

Szeretettel,
Bolye Ferenc a Magyar Díszposta Fajtaklub elnöke

Szárnyalnak a Magyar Díszposták

A magyar nyelvkincs adatságait kihasználva adtam ezt a címet írásomnak. Igen, szárnyalnak, vagy ha úgy tetszik szárnyra kelnek ezek a szép madarak, ha tenyésztőik megadják nekik ezt a lehetőséget.

A 2011 január 8-9.-én Székesfehérváron megrendezett fajtaklub kiállításon derült ki, hogy több tenyésztő külterjes körülmények között tartja az állományát. Szabad tartásban is jól érzik magukat, egészségesek, jól költenek. Zárt, intenzív körülmények között szinte egész évben költenek.

Mindezek figyelembe vételével nem véletlen, hogy a magyar díszposta ma már a sláger galambok közé tartozik. Van olyan tenyésztő, aki már az összes eladásra szánt galambját értékesítette. Sikeres és szárnyal a még alig 3 éve megalakított fajtaklub is. Hiszen a közelmúltban 4-en kérték felvételüket.

A fajtaklub tagjai a klubkiállításon 111 db galambot állítottak ki, mely úgy gondolom, hogy figyelemre méltó egyedszám. A székesfehérvári kiállításon sok érdeklődő is megtekintette ezeket a szép tetszetős, hármas hasznosítású galambokat.

Egy tenyésztő, aki másfajták mellett tart néhány pár díszpostát is, de nem fajtaklub tag, megdöbbenésének adott hangot, amikor megtekintette a kiállított galambokat. Elmondta véleményét, hogy azt nem gondolta volna, hogy néhány év alatt ilyen fejlődést lehet elérni egy fajta tenyésztésében. Számottevően nőtt a galambok test nagysága, egységesebb az állomány mint néhány évvel korábban, egyre kevesebb az eltérő típusú galamb. Míg korábban szép számmal előfordultak zömök, lapos állású, rövid nyakú galambok, vagy ennek az ellenkezője, vékony, hosszú, túl meredek állásúak,ilyenekkel ezen a kiállításon alig lehetett találkozni.

Az elmúlt évben a fajtaklub vezetése

5 színcsoportban sorolta a galambokat. A kiértékelésemet ennek alapján teszem meg.

A tenyésztők 30 db egyszínű galambot állítottak ki. Ebben a csoportban láthattuk a fehéreket, feketéket, egyszínű sárgákat, vöröseket és barnákat. Közülük 6 db kapott kiváló minősítést a vörös és sárga színekből. A feketék és a fehérek voltak a gyengébbek.

Szalagos színcsoportban állították ki a legtöbb galambot, 63 db-ot. Ebben a színcsoportban volt a legtöbb kiemelkedően szép galamb. Elsősorban a szalagos sárga fakók között. Majd őket követték a fekete szalagos kékek. Közülük lett az egyik hím a fajta győztes. Egy-két kistestű, gyenge fejű galamb még akadt ebben a színcsoportban.

Megítélésem szerint a kovácsolt színcsoportban kiállított galambok képviselték az átlagos színvonalat. Közülük 4 kiváló lett, de volt 3 db 90 pontos is.

A dereseknél volt a legnagyobb szóródás. annak ellenére, hogy volt 4 db kiváló minősítést kiérdemlő galamb, 3 db kapott 90 pontot. A deresek között kevés a szép, arányos mintázatú galamb. Ennél a színcsoportnál úgy minőségben, mint színben sok a javítani való.

Tarka és az minden más színű színcsoportban csupán 4 db galamb lett kiállítva. Közöttük egy kapott kiváló minősítést.

A kiállítás színvonalát bizonyára rontotta, hogy 2 tenyésztő társunk haláleset és betegség miatt nem tudta elhozni a nevezett 10-10 db galambot. A kieső madarak helyett a többi kiállító hozott galambokat melyek nagy része bizonyára már nem élvonalbeli galamb volt. Ezért köszönet és elismerés illeti meg az áldozatokat felvállaló tenyésztőket. Ez a szolidaritás viszont alátámasztja azt, hogy jó csapat szellem uralkodik a magyar díszposta fajtaklubban, mely további szárnyakat ad a sikerek eléréshez.

A kiállítás időszaka alatt tartotta klubgyűlését az egyesület. A szokásos napirendi pontok megtárgyalása után került sor az esedékes vezetőség választásra. A klub tagsága elnöknek Kajzer Antalt, titkárnak Orbán Ernőt, pénztárosnak Jaksa Jánost, szakmai vezetőnek Polgár Bélát, weboldal szerkesztönek pedig  Bóta Zsolt  lett megválasztva.

Az egyebek napirendi pont keretében szakmai egyeztetésre is sor került. Az egyik tenyésztő felvetette, hogy a kiállított galambok között viszonylag kevés tojó kapott kiváló minősítést és ez nem először fordul elő. Mások a fiatal galambok háttérbe szorítását vetették fel. A szakmai vita, illetve eszmecsere elkezdődött, de az idő előre haladtával nem fejeződött be. Bizonyára a kérdéssel kapcsolatos eszmecsere folytatódik.

A magyar díszposta egyre népszerűbb külföldön is

Tovább növelték presztízsüket és tovább erősítették hazánk és Nagydorog jó hírét a magyar díszposta galambok Lipcsében az Európa Kiállításon, ahol baromfi-, nyúl-, galamb-, díszmadár- és kisrágcsáló bemutatót tartottak.

Magyarországról 93, ezen belül a dél-dunántúli régióból hat tenyésztő mutatkozott be, közülük négy a nagydorogi galambtenyésztő egyesület színeiben. Ketten közülük komoly sikereket értek el. Bolyle Ferenc négy sárga magyar díszpostájával mestertenyésztői címet kapott, míg Kelemen István egy kék kovácsolt magyar díszposta hímmel champion díjat kapott. A seregszemlén több tízezer kisállatot mutattak be. A magyar díszpostákkal szerzett elismerések azt igazolják, hogy a fajta egyre népszerűbb a nemzetközi porondon is. Ugyanezt támasztja alá az is, hogy komoly kereslet mutatkozott a magyar díszposták iránt, ami abban testesült meg, hogy az itthoninál jóval magasabb áron értékesíthették őket.

A fajtának számos előnye van azon túl, hogy szép kiállítási galamb. Vágási célra is megfelelő, nagyon jó dajkaállat, szívós és jó az ellenálló képessége. Szokták mondani, hogy a magyar posta a galambok között olyan, mint a szarvasmarhák között a magyar szürke, vagy a sertések között a mangalica.

Lipcsében is bemutatkozhatnak a galambok

Négy nagydorogi tenyésztő vesz részt az idei Európai galambkiállításon, amelyet decemberben rendeznek Lipcsében.

Jaksa János, a Nagydorogi Galambtenyésztő Egyesület elnöke elmondta, hogy amerikai óriás posta és magyar díszposta egyedekkel mutatkoznak be a kontinens seregszemléjén.

Jaksa János mellett dr. Páczai István, Kelemen István és Bolye Ferenc képviseli majd a nagydorogi galambtenyésztőket. Jaksa János arról is beszámolt, hogy a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége ezekben a hetekben végzi a galambok összeírását.

Hogy a galambok hasonló számbavételére utoljára mikor került sor, Jaksa János nem emlékszik, pedig majd’ hatvan éve foglalkozik tenyésztéssel. Arról is beszámolt, hogy az egyesületnek tizenöt tagja van, nemcsak helyben, és náluk az állomány számbavételét már elvégezte. Az adatokat az országos szövetség összesíti majd, hogy átfogó képet kapjon arról, hogy Magyarországon mely fajtákból mekkora állomány van a tenyésztőknél.

VEZETŐSÉG


Bolye Ferenc, elnök

Bolye Ferenc

elnök


Orbán Ernő, titkár

Orbán Ernő

titkár


Liptai Gábor, pénztáros

Liptai Gábor

pénztáros


Polgár Béla, szakelőadó

Polgár Béla

szakelőadó

Belépés a klubba

Easy to startIsmerje meg a Magyar Díszposta Fajtaklub működési szabályzatát és legyen Ön is a klub tagja.

A belépési nyilatkozatot itt találja...

Legutóbbi eseményünk képekben - Fajtaklub kiállítás - Törökszentmiklós, 2013. október 19 - 20.

További galériák megtekintéséhez keresse a Képtár menüt!